L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha detectat una inversió en el sentit del flux migratori entre Europa i Amèrica Llatina, de tal manera que cada vegada són més els europeus que decideixen creuar a l'altra banda de l'Atlàntic, amb Espanya al capdavant de aquestes dades.

En un nou estudi, l'OIM mostra com des de 2010, per primera vegada en 14 anys, estan sent més els que emigren d'Europa a Amèrica Llatina i el Carib que al revés.

El 2012, 181.166 europeus van optar per emigrar, enfront de 119.000 llatinoamericans. En el cas d'aquests últims, les xifres s'han desplomat un 68% des de 2007, quan es van assolir nivells sense precedents.

La major part de la migració cap a Amèrica Llatina procedeix des d'Espanya, tant en termes absoluts com relatius. Així, mentre que el 2003 poc més de 7.000 persones van sortir des d'Espanya i 37.000 des d'altres països europeus, el 2012 la dada espanyol va passar a 154.000. El de la resta de la UE, principalment Itàlia, Portugal, França i Alemanya, va caure fins a 26.000.

La subdirectora de l'organització, Laura Thompson, ha subratllat que aquestes xifres demostren un "canvi en els fluxos" fruit de les "realitats socioeconòmiques". En aquest sentit, l'estudi acredita que el perfil dels qui emigren cap a Amèrica Llatina i el Carib no és el d'un retornat, sinó el d'un europeu a la recerca d'oportunitats.

La regió llatinoamericana acollia el 2013 a més de 8,5 milions d'estrangers, més de mig milió més que el 2010 i 2,5 milions més que l'any 2000. Pel que fa a les destinacions, han baixat Argentina, Brasil i Veneçuela, països tradicionals d'acollida, i han pujat Xile, Perú, Bolívia i Equador.

 

Emigració Intraregional

La majoria dels llatinoamericans que volen emigrar trien ara un país de la seva pròpia regió, principalment Argentina, Veneçuela, Costa Rica i República Dominicana. L'OIM atribueix aquesta elecció "en part" a la crisi econòmica que ha afectat la UE en els últims anys i que hauria restat oportunitats laborals.

Els qui trien venir a Europa, procedeixen principalment del Brasil (23%), Colòmbia (11%), Perú (9%) i Equador (9%). La majoria (53%) recala a Espanya, mentre que la resta es reparteix per aquest ordre a Itàlia, Regne Unit, França, Països Baixos i Portugal.

L'OIM analitza també en el seu informe la situació en què es troben els qui emigren des d'Amèrica Llatina i el Carib cap a la UE, part dels quals han de fer front a situacions d'atur. La taxa d'atur és menor entre les dones que entre els homes en els quatre principals països de destinació.

A Espanya, per exemple, el nivell d'atur entre els immigrants és un 12% menor en el cas de les dones. A més, segons l'OIM, les estrangeres tenen una taxa d'atur un 10% inferior al de les dones espanyoles.

 

fuente: http://www.elmundo.es/internacional/2015/06/05/5571ffb1e2704e4f518b4590.html